Sanoi haulikko päälle

Tekijät: Saul Williams

Ilmestymiskuukausi: 07 / 2006

Suomentaja: Karri Miettinen, Matti Pentikäinen

Sidosasu: nidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Suomennettu kaunokirjallisuus

Saul Williams

Sanoi haulikko päälle

Vereslihaista nykyrunoutta sodista ja rakkaudesta.

Hiphop-pioneerin vimmainen verbaalipurskaus on vuoden 2001 syyskuun terrori-iskujen jälkeiseen maailmaan sijoittuva rakkauslaulu, joka luotaa länsimaisia arvoja, väkivaltaa, rotukysymystä, uskontoja, sotia ja tähtikulttia.

Suudelma lumoaa kertojaminän täydellisesti ja sinkoaa hänen tajuntansa kiertoradoille, joilla rakkauden jumalat ja urbaanit demonit tanssivat. Pelon piiri pyörii vinhasti uskonnollisten ja talouspoliittisten kysymysten ympärillä. Uskaltaakko kohdata maailma vai kohdatako oma haulikonpiippunsa?

Williamsin messiaaninen kieli peittoaa korskeudessaan nykymaailman johtajien perusteettoman mahtipontisen uhon. Tuomiopäivän julistajaksi hän ei suostu, vaan runoja leimaa sekä rakkauden ylevöittävä draivi että kuriton ja äkkiväärä sarkasmi. Urbaanipoeetta käyttää hiphop-perintöään suvereenisti: riimit, tuplariimit ja rikotut riimit tuottavat loputtomiin merkityksiä ja kaksoismerkityksiä.

Saul Williams on hiphopmuusikko, joka on aiemmin kirjoittanut runokirjat She ja The Seventh Octave ja tehnyt kaksi täyspitkää albumia, joista toisen, The Amethyst Rock Starin, Times valitsi vuoden levyksi 2001. Williams on myös esiintynyt useissa elokuvissa ja oli toisena käsikirjoittajana elokuvassa Slam, joka voitti Cannesin Camera dŽOrin ja Sundancen filmifestivaalin Grand Jury Prizen. Vuonna 2003 ilmestynyttä runoteosta Said the Shotgun to the Head voidaan pitää Williamsin tähänastisena päätyönä.

Suomentajat Karri “Paleface” Miettinen ja Matti “mattip” Pentikäinen ovat pitkän linjan hiphoptaiteilijoita. Paleface on perehtynyt amerikkalaiseen kulttuuriin ja kansalaisoikeusasioihin ja hänet tunnetaan myös deejiinä, freelancetoimittajana ja kääntäjänä. mattip on suomalaisen hiphopin veteraani jo 15 vuoden ajalta. Häntä pidetään taiteellisemman hiphopin edustajana ja hän on tunnettu myös Ceebrolistics-bändistään.