Skugga-Baldur

Tekijät: Sjón

Ilmestymiskuukausi: 01 / 2005

Sivumäärä: 112

ISBN: 952-471-594-5

Suomentaja: Tuomas Kauko

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Suomennettu kaunokirjallisuus

Sjón

Skugga-Baldur

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintovoittaja!

Lauantaina 17. huhtikuuta 1868 suuri purjelaiva ankkuroituu Reykjanesin edustalle. Laivan toiselta kannelta, kalanmaksaöljytynnyreiden keskeltä, löytyy pieni surkea olento. Tytön nimi on Abba, ja hän osoittautuu jälkeenjääneeksi.

Kasvitieteilijä Fridrik B. Fridjónsson ottaa tytön hoiviinsa, ja he elelevät yhdessä miehen vanhempien maatilalla tytön kuolemaan asti. Kun Fridrikin ja paikallisen papin Baldur Skuggasonin välille kehkeytyy riita, paljastuu ettei Baldur olekaan sitä miltä päällisin puolin näyttää.

Kirjan nimi viittaa kansansaduissa esiintyvään kissan ja ketun jälkeläiseen sekä pahantahtoiseen ihmiseen.

“Skugga-Baldur tasapainottelee taitavasti runon ja proosan rajoilla. Romaani yhdistää motiiveja islantilaisesta kansanperinteestä, romanttisesta kerronnasta ja kiehtovasta tarinasta, jossa nykyajan eettiset kysymykset korostuvat.”

– Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintolautakunta

Islantilainen Sjón (s. 1962) on punk- ja underground-veteraani, joka julkaisi esikoisrunokokoelmansa 16-vuotiaana, myöhemmin hänen tunnetuimmat runonsa ovat tulleet tutuiksi Björkin hitteinä.
Skugga-Baldur sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 2005, ja romaanin oikeudet on myyty 10 kielelle. Sjónilta on aiemmin suomennettu romaani Sinun silmäsi näkivät minut.

Sjón vieraili Helsingin Juhlaviikoilla elokuussa 2005.