Sokean miehen puutarha

Tekijät: Nadeem Aslam

Alkuteos: The Blind Man's Garden

Ilmestymiskuukausi: 08 / 2014

Sivumäärä: 400

ISBN: 978-952-01-0936-3

Suomentaja: Kirsi Luoma

Likekatalogi: Syksy 2014

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Suomennettu kaunokirjallisuus

Nadeem Aslam

Sokean miehen puutarha

Rakkautta raakuuksien keskellä

Pakistanin rajaseudulla vanha, harras muslimi Rohan joutuu asumaan ääri-islamistien kaappaaman koulunsa puutarhassa. Amerikkalaiset ovat juuri tuoneet joukkonsa rajan toiselle puolen Afganistaniin, iskusta kaksoistorneihin on kulunut vain kuukausia. Rohanin poika Jeo lähtee vapaaehtoisena lääkäriksi Afganistaniin adoptioveljensä Mikalin kanssa. Kotiin jää Jeon vastavihitty vaimo Naheed, jota Mikal salaa rakastaa – eikä jää ilman vastarakkautta.

Nuoret miehet petetään jo ennen kuin he pääsevät kunnolla alkuun. Pian he joutuvat taisteluun Talebanin riveissä amerikkalaisten tukemia kapinallisia vastaan. Jeo saa surmansa, ja Mikal myydään ”terroristina” amerikkalaisille kidutettavaksi. Pääseekö Mikal rakastamansa Naheedin luokse koskaan? Ja ennen kuin hänet naitetaan uudelleen? Siis rakkaustarina, jossa sodan melskeet ovat kuitenkin pääosassa. Buorten tarinan vastapainona on myös Rohanin paini hengellisyyden ja maallisuuden kanssa.

Sokean miehen puutarha on dramaattinen, poliittinen, monikerroksinen ja vihainenkin romaani. Se on samalla suuri pasifistinen ja humanistinen merkkiteos.

Nadeem Aslam (s. 1966) on englantilais-pakistanilainen kirjailija. Häneltä on ilmestynyt neljä romaania, joista Like on julkaissut aiemmin suomeksi kolmannen, Elävältä haudatut (2010). Nina Paavolainen totesi Helsingin Sanomissa: ” Elävältä haudatut saa voimaa pelottomasta katseesta suoraan sodan sisimpään.”

Katso myös nämä