Tekijät: Mark Kurlansky
ISBN kirja: 978-952-471-904-9
Sivumäärä: 500
Suomentaja: Kirsi Komonen
Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat
Avainsanat: Kirsi Komonen, Like, Mark Kurlansky, Yleiset tietokirjat
Mark Kurlansky
Suola: eräs maailmanhistoria
TIESITKÖ, ETTÄ SUOLA ON AINOA KIVI, JOTA IHMINEN SYÖ? MAAILMANHISTORIA AIVAN UUDESTA NÄKÖKULMASTA.
Historian mittaan se on ollut paljon muutakin, onhan se varsinkin ennen nykytekniikkaa ollut tärkein säilöntäaine. Aiemmin sitä on pidetty niin arvokkaana, että se on toiminut jopa valuuttana ja ollut yksi tavoitelluimmista raaka-aineista. Suolan takia on solmittu kauppaliittoja, rakennettu laivoja, solmittu kuninkaallisten avioliittoja - ja sodittu. Kuulostaako tutulta? Suola on ollut kuin öljy konsanaan. Kaikesta tästä ja paljosta muusta Mark Kurlansky on punonut suolan tarinan antiikista nykyaikaan. Matkaan mahtuu monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, aiemmin varjoon jääneitä pitkiä kehityskaaria ja aimo annos yleistä maailmanhistoriaa. Erityisesti suomalainen lukija saa uutta tietoa Hansa-liiton kytköksistä suolaan, sillistä ja turskasta, ja siinä sivussa paljastuu myös ruotsalaisten rakastaman hapansilakan salaisuus. Muutamat ikiaikaiset ruokareseptit elävöittävät muutenkin sujuvaa kerrontaa. Mark Kurlansky (s. 1948) on amerikkalainen toimittaja ja tietokirjailija. Hän on julkaissut toistakymmentä kirjaa, joita on käännetty monille kielille. " Suola on enemmän kuin suola, se on kerrassaan kiehtova kulttuurihistoria. Vallan vaikuttuu, kun joku näitten muka-kirjojen aikana sukeltaa todella syvälle aiheeseensa ja tekee täydellisen kirjan. Erinomainen kirja!" - Markku Haapio, Iltalehti "Kun on lukenut johdannon Kurlanskyn suolakivestä, joka vuoroin kiteytyi ja vuoroin suli lammikoksi alleen ja jota vieraat ujosti nuoleskelivat, ei kirjaa millään malta jättää kesken." - Sami Simola, Helsingin Sanomat Lue koko arvio täältä "Suola on epäilemättä paras yleistajuinen tiedekirja, jonka olen lukenut - - Kun Kurlansky sukeltaa suolan pitkään ja kummalliseen kulttuurihistoriaan, koukkuun on mahdoton olla jäämättä." - Dick Harrison, Svenska Dagbladet "Kurlansky on luonut teoksen, joka kertoo tiiviinä pakettina valtavan määrän niin suolasta kuin maailmasta sen ympärilläkin. Suola on juuri sellaista populaaria historiaa jota lukee mielenkiinnolla, varsinkin pienissä erissä." - J. Tuomas Harviainen Kurlanskyn mainio opus osoittaa hyvin konkreettisella tavalla, miten hyvin arkisena pitämämme asia on muokannut maailmaa. Se edustaa populaarihistoriaa parhaimmillaan." - Juha Virkki, Kouvolan Sanomat
Historian mittaan se on ollut paljon muutakin, onhan se varsinkin ennen nykytekniikkaa ollut tärkein säilöntäaine. Aiemmin sitä on pidetty niin arvokkaana, että se on toiminut jopa valuuttana ja ollut yksi tavoitelluimmista raaka-aineista. Suolan takia on solmittu kauppaliittoja, rakennettu laivoja, solmittu kuninkaallisten avioliittoja - ja sodittu. Kuulostaako tutulta? Suola on ollut kuin öljy konsanaan. Kaikesta tästä ja paljosta muusta Mark Kurlansky on punonut suolan tarinan antiikista nykyaikaan. Matkaan mahtuu monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, aiemmin varjoon jääneitä pitkiä kehityskaaria ja aimo annos yleistä maailmanhistoriaa. Erityisesti suomalainen lukija saa uutta tietoa Hansa-liiton kytköksistä suolaan, sillistä ja turskasta, ja siinä sivussa paljastuu myös ruotsalaisten rakastaman hapansilakan salaisuus. Muutamat ikiaikaiset ruokareseptit elävöittävät muutenkin sujuvaa kerrontaa. Mark Kurlansky (s. 1948) on amerikkalainen toimittaja ja tietokirjailija. Hän on julkaissut toistakymmentä kirjaa, joita on käännetty monille kielille. " Suola on enemmän kuin suola, se on kerrassaan kiehtova kulttuurihistoria. Vallan vaikuttuu, kun joku näitten muka-kirjojen aikana sukeltaa todella syvälle aiheeseensa ja tekee täydellisen kirjan. Erinomainen kirja!" - Markku Haapio, Iltalehti "Kun on lukenut johdannon Kurlanskyn suolakivestä, joka vuoroin kiteytyi ja vuoroin suli lammikoksi alleen ja jota vieraat ujosti nuoleskelivat, ei kirjaa millään malta jättää kesken." - Sami Simola, Helsingin Sanomat Lue koko arvio täältä "Suola on epäilemättä paras yleistajuinen tiedekirja, jonka olen lukenut - - Kun Kurlansky sukeltaa suolan pitkään ja kummalliseen kulttuurihistoriaan, koukkuun on mahdoton olla jäämättä." - Dick Harrison, Svenska Dagbladet "Kurlansky on luonut teoksen, joka kertoo tiiviinä pakettina valtavan määrän niin suolasta kuin maailmasta sen ympärilläkin. Suola on juuri sellaista populaaria historiaa jota lukee mielenkiinnolla, varsinkin pienissä erissä." - J. Tuomas Harviainen Kurlanskyn mainio opus osoittaa hyvin konkreettisella tavalla, miten hyvin arkisena pitämämme asia on muokannut maailmaa. Se edustaa populaarihistoriaa parhaimmillaan." - Juha Virkki, Kouvolan Sanomat