Tekijät: Markku Kangaspuro

ISBN kirja: 952-471-236-9

Sivumäärä: 240

Sarja: Pystykorva

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat

Avainsanat: Like, Markku Kangaspuro, Pystykorva, Yleiset tietokirjat

Markku Kangaspuro

Suomi ja Nato

Miten Yhdysvallat ja Euroopan johtavat suurvallat näkevät sotilaallisen liittoutumisen ja Naton roolin? Onko sotilaalliselle liittoutumiselle vaihtoehtoja? Seitsemän Italiassa, Englannissa, Irlannissa, Itävallassa ja Suomessa työskentelevää tutkijaa tarkastelee Natoa ja "uutta" sotilaalliseen voimaan perustuvaa maailmanjärjestelmää kriittisestä näkökulmasta.



Kirja on kriittinen puheenvuoro Suomessa jo pitkään käytyyn keskusteluun Nato-jäsenyydestä. Samalla se antaa aineksia sen pohtimiselle, onko Suomen mielekästä mennä mukaan EU:hun luotavaan yhteiseen puolustukseen.

Artikkelien kirjoittajat pohtivat sekä Naton "uutta roolia" että laajemminkin sotilaallisen liittoutumisen mielekkyyttä. Kysymystä tarkastellaan sekä globaalista näkökulmasta että toisaalta Nato-maa Italian ja sotilaallisesti liittoutumattomien Suomen, Itävallan ja Irlannin kannalta. Artikkeleissa analysoidaan Naton ja sen johtavan jäsenvaltion Yhdysvaltojen globaaleja tavoitteita ja strategiaa, Naton ja Venäjän suhteen kehitystä sekä retoriikkaa, jolla puolueettomien maiden kansalaismielipidettä taivutellaan hyväksymään sotilasliiton jäsenyys ja vaihtoehtoja sotilaalliselle liittoutumiselle.

Oleellista ei ole se mikä sotilasliiton nimi on vaan se, säilyykö Suomi sotilaallisesti liittoutumattomana. On melko yhdentekevää kutsutaanko sotilasliittoa johon Suomea ollaan viemässä Natoksi tai EU:n yhteiseksi puolustukseksi.


Kirjan ovat toimittaneet Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Markku Kangaspuro ja toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro. Kirjan kirjoittajina ovat maailmanpolitiikan ja -talouden professorina Nottingham-Trent -yliopistossa toiminut ja elokuussa 2003 Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professorina aloittava Heikki Patomäki; Napolin itämaisten kielten yliopistossa tutkijana työskentelevä Salvatore Minolfi; Itävallan rauhan- ja konfliktintutkimuslaitos ÖSFK:ssa (Österreichisches Studienzentrum für Frieden und Konfliktlösung) tutkijana toimiva Mag. Dr. Thomas Roithner; Helsingin yliopistossa yliassistenttina toimiva Riikka Kuusisto; Aberdeen Universityssä luennoitsijana toimiva Dr. Andrew Newby ja Helsingin yliopistossa Renvall-instituutissa tutkijana työskentelevä Gavan Titley sekä Lapin yliopiston erikoistutkija tohtori Lassi Heininen.


"Kirjoittajat antavat asiantuntemuksensa yleiseen käyttöön, eivätkä päätä puolestamme, Kun he vielä tekevät työnsä lukijaa aliarvioimatta, he täyttävät juuri sen tehtävän, joka asiantuntijoille päätösten kohdalla kuuluu."
- Sami Syrjämäki, Yliopisto-lehti

"Vaikka olisikin [Nato-]jäsenyyden puolesta, kannattaa näihin artikkeleihin tutustua."
- Väinö Toots, Joensuun Ylioppilaslehti