Tekijät: Timo Kalevi Forss

Ilmestymiskuukausi: 02 / 2020

Sivumäärä: 250

ISBN: 978-951-1-35506-9

Likekatalogi: kevät 2020

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat

Timo Kalevi Forss

Unohtumattomia kirjeitä Suomesta

Kansainvälinen megailmiö suomalaisittain​

Unohtumattomia kirjeitä Suomesta esittelee ja taustoittaa sata suomalaista kirjeitä. Ne liittyvät kansakunnan kohtalonhetkiin, kuten Risto Rytin henkilökohtainen kirje Adolf Hitlerille vuodelta 1944 tai Josef Stalinin kirje J. K. Paasikivelle vuodelta 1948. Mukana on niin ikään traagisia ja koskettavia kirjeitä. Sellaisia ovat muun muassa Elvi Sinervon vankilasta lähettämä kirje tai nuoren Tove Janssonin kirje ihastukselleen. Populaarikulttuuria edustaa Briard-yhtyeen promokirje vuodelta 1977, jossa punkin ennustetaan saapuvan Suomeen “muodossa tai toisessa”.

Kirje toimii yleisen ja yksityisen välisenä rajapintana. Se paljastaa kustakin ajankohdasta jotain virallista historiankirjoitusta henkilökohtaisempaa ja syvempää. Osa kirjeistä on yleisesti tunnettuja, vaikkapa Urho Kekkosen kuuluisa Saatanan tunarit -myllykirje. Osa kirjeistä on ennestään julkaisemattomia, sensuroituja tai lähettämättömiä.

Unohtumattomia kirjeitä Suomesta on myös kunnianosoitus klassiselle ilmaisumuodolle – kirjeelle. Hektisen aikamme keskellä käsin kirjoitetut kirjeet pysäyttävät ja herättävät historian eloon. Ne kannustavat toivon mukaan nuoren polven kirjoittamaan kirjeitä jatkossakin.

Teos on suomalainen vastine maailmanlaajuiselle menestysteokselle Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa.

Timo Kalevi Forss (s. 1967) on helsinkiläinen tietokirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut mm. menestysteoksen Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo (2017).

Katso myös nämä