Tekijät: Ville Similä, Mervi Vuorela

Ilmestymiskuukausi: 04 / 2015

Sivumäärä: 604

ISBN: 978-952-01-1168-7

Likekatalogi: Kevät 2015

Sidosasu: nidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Musiikki ja populaarikulttuuri

Ville Similä, Mervi Vuorela

Valtio vihaa sua

– Suomalainen punk ja hardcore 1985–2015

Suomalaisen punkrockin kapinallinen ja lannistumaton tarina

Valtio vihaa sua on kirja Suomi-punkin myöhemmistä vaiheista sen jälkeen, kun punkin luultiin muuttuneen lopullisesti haisevaksi raadoksi.

1990-luvulla sikisi entistä ankarampi punksukupolvi, joka heitti pulttitakit nurkkaan ja levitti Suomeen radikaalin eläinaktivismin. Straight edge -punkkarien raittiusaate sai Klamydian ja vanhan liiton hardcorebändit takertumaan yhä tiukemmin sorbuspulloihin, ja Apulannan ja Tehosekoittimen kaltaiset teinipunkkarit sulattivat tyttöjen sydämet.

Punkin todellinen kultakausi alkoi sen jälkeen, kun Lepakkoluola jyrättiin maan tasalle vuonna 1999. Kakka-hätä-77:n, Pertti Kurikan nimipäivien ja Pää kiin kaltaisten bändien myötä punkskene on 2000-luvulla vahvempi kuin koskaan. Kirjaan on haastateltu Apulantaa, Tehosekoitinta, Klamydiaa ja kymmeniä muita.

Ville Similä (s. 1977) on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja, joka on työssään seurannut Myanmarin punkskeneä ja kreikkalaista anarkismia.

Mervi Vuorela (s. 1984) on helsinkiläinen freelancetoimittaja, joka kirjoittaa työkseen omista harrastuksistaan: punkrockista, metallimusiikista ja thainyrkkeilystä.