Tekijät: Hanna Hauru

Ilmestymiskuukausi: 03 / 2021

Sivumäärä: 175

ISBN: 978-951-1-38192-1

Likekatalogi: kevät 2021

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Kotimainen kaunokirjallisuus

Hanna Hauru

Viimeinen vuosi

Finlandia-ehdokkaan raadollisen kaunis pienoisromaani

1950-luvulle sijoittuva kertomus ankaran talven riivaamasta Pohjois-Pohjanmaan kylästä ja kynämiehestä, joka valitsi tiensä isänsä tahdosta piittaamatta. Kirjallisen maineen myötä hänestä on tullut kylän silmätikku, syrjään vetäytyvä ja köyhyyden koulima mies, jonka mielessä kajastelee rakkauden kaipuu. Onko menestyksen hintana yksinäisyys vai löytääkö hän kaipaamansa?

Haurun viides romaani kulkee hänen ylistetyn teoksensa Jääkannen jalanjäljillä. Se on kuin yhdistelmä Aki Ollikaisen Nälkävuotta ja Maria Jotunin, Rosa Liksomin ja Timo K. Mukan karua Pohjolaa.

Viimeinen vuosi oli ehdolla Botnia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Raati luonnehti Hanna Haurun viimeiseksi jäänyttä teosta seuraavasti:

“Teoksen kirjoittanutta Hanna Haurua on verrattu Rosa Liksomiin ja Timo K. Mukkaan, eikä suotta. Pohjoisen elämäntavan ristipaineet ja ihmiselon mittakaava ovat näillä kirjailijoilla samoja. Hauru kuitenkin uudistaa myyttiä yksinäisestä miestaiteilijasta persoonallisella ja tuoreella tavalla. Hänen kuvaamassaan alakulossa on runollista kauneutta, jotain mystisen selittämätöntä ja vetoavaa. Kerronta avartuu pienistä maalaispitäjän kuvioista kuin kuulas syysaamu: seesteisenä ja kirkkaana.”