Waltari

Tekijät: Pauliina Tuomola

Ilmestymiskuukausi: 10 / 2011

Sivumäärä: 300

ISBN: 978-952-01-0624-9

Likekatalogi: Syksy 2011

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Musiikki ja populaarikulttuuri

Pauliina Tuomola

Waltari

Suomimetallin pioneerit

25-vuotinen sota mielikuvituksettomuutta vastaan

Kaksikymmentäviisivuotisjuhliaan viettävä Waltari saa kauan kaivatun bändihistoriikin. Waltarin merkitystä suomimetallin kehityksessä ei voi yliarvioida. Kekseliäällä eri musiikkityylien yhdistelmällään ja poikkeuksellisen humoristisilla esiintymisillään se innosti lukuisia härmämetallibändejä ylittämaan rajojaan. Ahkeralla ulkomaankeikkailulla Waltari raivasi tietä uusille vientimetallin jättilaisille, ja se on edelleen suuri nimi Keski-Euroopassa.

Waltarin valttina on aina ollut kurittomuus kaikkien sääntöjen ja kaavojen suhteen. Myös bändihistoriikki sukeltaa omalakisiin syvyyksiin, kun Waltarin entiset ja nykyiset jäsenet puhuvat suunsa puhtaaksi. Teos ei tyydy kartoittamaan vain bändin musiikillisia virstanpylväitä ja roolia suomimetallin kehityksessa vaan valottaa myös sitä kollektiivista hulluutta, joka on toiminut bändin käyttövoimana sen alkumetreilta alkaen.

Waltari on vuonna 1986 perustettu helsinkiläisbändi. Pauliina Tuomola (s. 1977) on monipuolinen, muun muassa Radio Citystä tutuksi tullut toimittaja ja metalliskenessa legendaarinen bilehile, jonka erityistaitona on saada jurotkin muusikot puhumaan ohi suunsa.