Tekijät: Giuliana Sgrena

Alkuteos: [Fuoco amico]

ISBN kirja: 978-952-471-809-7

Sivumäärä: 200

Suomentaja: Pekka Manninen

Sarja: Pystykorva

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat

Avainsanat: Giuliana Sgrena, Like, Pekka Manninen, Pystykorva, Yleiset tietokirjat

Giuliana Sgrena

Ystävien tulituksessa

Giuliana Sgrena, italialaisen il manifesto -lehden kirjeenvaihtaja ja kirjailija joutui juttumatkallaan Irakissa salaperäisen sissijärjestön kaappaamaksi 4.

helmikuuta 2005. Kuukauden vankeuden jälkeen koittanut vapaus oli päätyä ensi metreillä kuolemaan amerikkalaissotilaiden avattua tulen häntä kuljettanutta autoa kohti. Saattajana toiminut Italian salaisen palvelun agentti sai surmansa, Sgrena haavoittui pahoin.
Ystävien tulituksessa kuvaa koko tapahtumasarjan kiihkeällä otteella ja kaunistelematta. Kirja on siitä huolimatta enemmän kannanotto Irakin tilanteeseen ja Bushin hallinnon toimiin räjähdysherkässä maassa. Sgrena kuvaa sodan, miehityksen ja valtataistelun hirvittäviä vaikutuksia etenkin uhreista viattomimpiin, naisiin ja lapsiin. Hänen maalaamansa "sodan kasvot" kertovat tavallisen ihmisen elämästä, joka vaatii poikkeuksellista uhrautumista ja riskinottoa muiden aiheuttamassa kaaoksessa. Sgrenan kokemus ja varsinkin sen saama kaamea päätös herättävät kysymyksen, halusiko Yhdysvallat liittolaisineen vaientaa hänet, koska hänellä oli tietoa liittouman mahdollisista sotarikoksista Fallujassa. Giuliana Sgrena (s. 1948) on julkaissut kirjoja naisten kapinasta islamilaisissa maissa, islamista ja Algerian demokratiakehityksestä sekä Talibanin vaikutuksesta Afganistanissa. Tämä on hänen toinen Irakia käsittelevä kirjansa. Suomenkielisiä lukijoitaan varten Sgrena on kirjoittanut siihen ajankohtaistavan esipuheen. Giuliana Sgrena on kutsuttu Tampereen Henki ja elämä -tapahtumaan helmikuussa 2007.