Katariina Vuoren ainutlaatuinen tietoteos lapsuudesta tuberkuloosin varjossa

Medialle

Juuri valmistuneessa Katariina Vuoren Joulumerkkikodin lapset -teoksessa (Like) palataan aikaan, jolloin Suomessa kuoli yksi ihminen tunnissa tuberkuloosiin eikä tautiin ollut parantavaa hoitoa.

Taudin leviämisen ehkäisy oli pitkälti eristämisen varassa. Tätä tarkoitusta varten 1930-luvulla perustettiin Joulumerkkikoteja, joiden toiminta rahoitettiin pitkälti joulumerkkien myynnillä. Joulumerkkikodeissa asuivat lapset, joiden perheissä oli tuberkuloosia.

Keuhkotautiset äidit kävivät synnyttämässä parantolasta käsin, mutta tartuntavaaran vuoksi kontakti vastasyntyneeseen kiellettiin kokonaan. Vasta keskimäärin kahdeksan kuukauden kuluttua äidit saivat ensimmäisen kerran lapsensa syliinsä.

Katariina Vuoren kirja on ainutlaatuinen, sillä aiheesta ei ole kirjoitettu tietoteosta aiemmin, ja Joulumerkkikotien toiminta on yleisesti valtaväestölle tuntematonta. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun ensimmäinen Joulumerkkikoti avattiin Tampereella. Toiminnalla on ollut suuri vaikutus nykypäivään: viimeinen Joulumerkkikoti suljettiin vuonna 1973.

Viime vuosina tuberkuloosin lääkkeille vastustuskykyiset muodot ovat lisääntyneet muun muassa Venäjällä.

Katariina Vuori (s. 1971) on oululainen tietokirjailija ja toimittaja. Koulutukseltaan hän on arkeologi ja fysioterapeutti. Hän on opiskellut myös kulttuuriantropologiaa, tulevaisuuden tutkimusta ja PR-viestintää merenkulun arkeologiaa ja etnografiaa. Vuosituhannen vaihteessa hän asui viiden vuoden ajan 11-metrisessä purjeveneessä. Purjehdusetappien lomassa Vuori työskenteli pitkään eteläisessä Afrikassa vapaana toimittajana sekä mm. Singaporessa suurlähetystössä ja Yhdysvaltain ilmavoimien tukikohdassa.
Katariina Vuori on vierailulla Helsingissä 27.─28.4. ja on tuolloin median haastateltavissa. Häntä on toki mahdollista haastatella myös Oulussa tai sähköpostitse/puhelimitse.

Haastattelupyynnöt:
Like Kustannus, julkaisujohtaja Päivi Paappanen
paivi.paappanen@like.fi,
puh. 044-5633502
Esittely ja iso kansikuva: http://likekustannus.wpengine.com/kirjat/joulumerkkikodin-lapset/
Arvostelukappalepyynnöt: arvostelukappaleet@like.fi