Sofi Oksanen Itävallan kansallisteatterissa 2017

Julkaisuvapaa heti

Itävallan kansallisteatterina toimiva Wienin Burg-teatteri on tilannut Sofi Oksaselta näytelmätekstin osaksi ”Eurooppalainen ehtoollinen”-teatteriprojektia, joka tutkii Euroopan nykytilaa naisnäkökulmasta. Teatteri tilasi teokseen näytelmätekstejä kuudelta merkittävältä taiteilijalta.

  • “Esityksen tekotapa on todella jännittävä ja poikkeuksellinen”, Oksanen sanoo. “Kaikki me kirjoitamme näytelmän kohtauksia samaan aikaan eri puolilla Eurooppaa, mutta kukaan meistä ei tiedä, mitä muut kirjoittavat, joten valmis kokonaisuus tulee olemaan yllätys meille kaikille.”

Sofi Oksasen lisäksi näytelmän käsikirjoittajina ovat kirjallisuuden Nobel-palkinnon 2004 saanut itävaltalainen Elfriede Jelinek (s. 1946), saksalainen Jenny Erbenbeck (s. 1967), unkarilainen Terézia Mora (s. 1971), serbialainen Biljane Srbljanović (s. 1970) sekä georgialainen Nino Haratischwili (s. 1983).

Teoksen ohjaa teatterin johtaja Barbara Frey ja se saa kantaesityksensä tammikuussa 2017.

Oksasen kirjoja ja näytelmiä on käännetty yli 50 kielelle. Hänen tuorein romaaninsa Norma ilmestyy Saksassa keväällä 2017 ja myös edeltävät romaanit Stalinin Lehmät, Puhdistus ja Kun kyyhkyset katosivat on jo julkaistu saksaksi.

Puhdistus on ollut myös näytelmänä hyvin suosittu Saksassa. Sitä on esitetty eri teattereissa vuodesta 2011 ja seuraava ensi-ilta on Bautzenin Volkstheaterissa 23.9.2016.

Itävaltalainen vuonna 1741 perustettu Burg-teatteri on Euroopan toiseksi vanhin ja se on edelleen saksankielisen maailman merkittävimpiä ja yksi Euroopan suurimpia teattereita 400 000 vuotuisella kävijällään.

Lisätietoja: http://www.burgtheater.at

https://www.burgtheater.at/Content.Node2/home/spielplan/premieren/Ein-europaeisches-Abendmahl.at.PHP