Poika nimeltä Kuukivi

Helppo lukea, vaikea unohtaa: Sjónin Poika nimeltä Kuukivi

Islantilaisen Sjónin pieni suuri helmi Poika nimeltä Kuukivi on äkkiä katsottuna helppolukuinen romaani, mutta on jättänyt kriitikoihin kaleidoskooppimaisen muistijäljen. Islannin itsenäistymisen aikaan sijoittuvan romaanin homopojasta, espanjalaisesta rutosta ja elokuvien tenhosta ”lukee nopeasti, mutta sitä ei voi vain sulkea ja unohtaa.” (Lumiomena).

Keskisuomalaisen Risto Löf kirjoittaa: ”Romaanin aiheista olisi saanut paisutettua tiiliskivieepoksen, mutta Sjón luottaa vahvasti lukijaan ja tiiviiseen mittaan. Sen, minkä kirjailija jättää kertomatta, lukija kirjoittaa
mielessään, toisinaan epävarmana ja hämmentyneenä.”
Turun Sanomien
Seppo Kanerva kirjoitti teoksesta näin: Islannissa tänä vuonna palkittu romaani saattaa ensilukemalla hämmentää mieltä, kuten se teki minulle. Mutta taide on aina myös kompleksista, vaikka tässä tapauksessa romaani on sinänsä helppolukuinen. Tapahtumasarjat aukeavat lukukokemuksen jälkeisinä päivinä aivan eri tavalla.”

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä