Mustalaisäidin kehtolaulu

”Marja Björk ei petä!”

Marja Björkin Mustalaisäidin kehtolaulu kertoo romaninaisen elämästä Suomessa. Romaninaisen vapaudet ja mahdollisuudet sosiaaliseen nousuun ovat tarkkaan rajatut. Siitä pitää huolen myös valtaväestö, joka karsastaa romaneja yhteiskunnan elätteinä. Onko syrjäytymisen kierre polttomerkitty syntyperään? Kuka uskaltaisi murtaa äideiltä tyttärille periytyvän luonnonjärjestyksen, jossa ollaan ja eletään miehen kengänkannan alla?

Karjalainen arvioi: ”Björkin lakoninen kerrontatyyli on saanut avaruutta lyyrisistä lavennuksista. Sisäinen monologi tuo naiset lukijan lähelle, ja dialogi on ilmeikkäämpää kuin aiemmin. Terävän sanailun lisäksi Björkin tilannekomiikan taju näkyy etenkin niissä jaksoissa, joissa kuvataan aktiivisen romanin pyrkimysten ja työvoimaviranomaisten byrokratian yhteentörmäyksiä.”

Kristan kirjanurkka kirjoittaa: ”Voi miten Björkin tapa kirjoittaa onkin mahtava. Kirja on nopealukuinen, ja mielenkiintoni pysyi koko ajan yllä. Vaikka luinkin kirjan yhdessä päivässä, se antoi silti miettimisen aihetta paljon pidemmäksi aikaa. [–] Marja Björk ei petä!”

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä