Nuori Aleksis -palkinto Marja Björk

Nuori Aleksis -palkinto Marja Björkille

Nuorista lukijoista koostuva raati valitsi Nuori Aleksis -palkinnon voittajaksi Marja Björkin romaanin Poika (Like, 2013). Äidinkielen opettajain liitto kokosi lukijaraadin neljännentoista kerran.

Neljäkymmentäkahdeksan toisen asteen opiskelijaa (lukiot ja ammatilliset oppilaitokset) ympäri Suomen paneutui kesän aikana suomalaiseen kaunokirjallisuuteen ja valitsi Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnon kuusi finalistia. Kirjalistalla oli 176 nimikettä: romaaneja, novelli-, runo- ja esseekokoelmia.

Loppuraadin perustelut:Raadin suuren suosion saavuttanut Marja Björkin Poika on synkän realistinen kuvaus ajankohtaisesta aiheesta. Kirjassa kuvataan transsukupuolisen Maken kamppailua nykyajan painostavassa yhteiskunnassa. Kirjan teho perustuu konkreettisiin esimerkkeihin ja helposti samaistuttaviin, aitoihin henkilöihin. Yksinkertainen, mutta kuvaava kieli ja helposti seurattava juoni tavoittavat laajan yleisön nuorisoa myöten. Kirja herättää keskustelua ja tuo uusia näkökulmia aiheeseen, joka on monille suomalaisille arka. Poika on koskettava teos itsensä löytämisestä ja aina taustalla piilevästä toivonkipinästä.”

Kuva: Nuori Aleksis -raati on valinnut voittajan, Marja Björk, Poika.

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä