Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän Metsä meidän jälkeemme on tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja 2019


  

”Aihe on tärkeä. Jokaisella meistä on suhde metsään, jossa ulkoilemme, virkistymme, poimimme marjoja, keräämme sieniä, kenties metsästämme. Suomen talous on kautta aikojen nojannut metsiin. Metsäteollisuuden merkitys viennin ja koko kansantalouden kannalta on iso.

Kirja on kiihkoton, mutta otteeltaan kriittinen ja se esittää metsäpolitiikastamme karun kuvan. Olemme metsäkansa, mutta kirja herättää meitä huomaamaan, että suuri osa Suomen metsiä on nyttemmin avohakkuita läpikäyneitä talousmetsiä. Teollisuuden toiveiden mukaisesti ja hallituksen hyväksynnällä metsiä kaadetaan laajoilla avohakkuilla.

Käsillä oleva kirja ei ole, eikä väitä olevansa koko totuus, mutta se on painava puheenvuoro tuiki tärkeään metsäpoliittisen keskusteluun. Lisäksi kirja on hyvin jäsennelty, raikkaasti kirjoitettu ja kauniisti kuvitettu.”

Otteita Sixten Korkmanin palkintoperusteluista

Palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsi emeritusprofessori, tietokirjailija Sixten Korkman.  Palkintolautakunnassa olivat päätoimittaja emerita Tarja Hurme (puheenjohtaja), Turun Sanomien kulttuurin ja lukemiston päällikkö Tuomo Karhu ja arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.   

Metsä meidän jälkeemme -teos voitti myös yleisöäänestyksen tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden kategoriassa. Kommenteissa kehuttiin muun muassa kirjan ajankohtaisuutta ja ”raikasta näkökulmaa ilmastokeskusteluun”.

Metsä meidän jälkeemme -kirjan kirjoittajat ovat pohjoissuomalaisia nuoren polven journalisteja. Nelikossa on tietokirjailijoita, tuoreita metsänomistajia ja eräharrastajia. Jenni Räinä on huomioitu Tieto-Finlandia-ehdokkuudella ja Botnia-kirjallisuuspalkinnolla vuonna 2018, Pekka Juntti on palkittu Bonnierin suuren journalistipalkinnon Yleisön suosikki -kategoriassa. Anna Ruohonen on toimittajantyössään kartoittanut reuna-alueita. Upeat kuvat ovat Lapin Kansan valokuvaajan Anssi Jokirannan.

Metsä meidän jälkeemme oli Botnia-kirjallisuuspalkintoehdokas 2019. Kirja on WWF:n Vuoden luontokirja 2019 -kilpailun finalistiteos.

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä