Hanna-Riikka Kuismalle Satakunnan taidepalkinto

Satakunnan taidetoimikunta jakoi vuoden 2019 taidepalkinnon porilaiselle kirjailijalle Hanna-Riikka Kuismalle.

Kuisma on kirjoittanut novelleja ja viisi romaania, joista tuoreimpina Kerrostalo (2019) ja Viides vuodenaika (2016). Kuisma hallitsee kirjoittamisen eri keinot ja rekisterit, vaihtelee tyyliä tilanteen ja tarpeen mukaan novellista romaanin eri käänteisiin tai lehtikirjoituksiin ja artikkeleihin.

Hanna-Riikka Kuisman työ on ollut pitkäjänteistä ja sitoutunutta. Hän valitsee aiheensa nykyajan kaupunkilaismiljööstä ja kuvaa eri tavoin syrjäytyneiden ihmisten kohtaloita ja elämäntuntoja. Hänen kertojansa ei kauhistele, tuomitse tai säälittele, vaan kulkee myötätuntoisena vierellä.

Kuisma kirjoittaa rumistakin asioista kauniilla kielellä, käyttäen suomen kielen mahdollisuuksia ilmaisuun ja kauneuteen. Syrjäytyneiden kuvauksessa hänen proosaansa avautuu myös eettisyyttä ja yhteiskunnan rakenteellisia kysymyksiä pohdituttava ulottuvuus.  Kaikki tämä on esillä hänen viimeisimmässä romaanissaan Kerrostalo, joka nousi myös Finlandia-ehdokkaaksi.

Palkittavaa valitessaan Satakunnan taidetoimikunta kiinnitti huomiota kokonaisvaltaiseen taiteilijuuteen: taiteilijan kutsumukseen ja itsensä alttiiksi panevaan elämäntapaan. Ihmisyyteen kuuluu reagointi erilaisiin elämäntuntoihin ja niiden työstäminen joksikin, jota meidän kulttuuripiirissämme kutsutaan taiteeksi.

Hanna-Riikka Kuisma on noussut viime vuosina valtakunnallisesti tunnetuksi kirjailijaksi. Hän sai vuonna 2018 viisivuotisen apurahan, mikä paitsi mahdollistaa työskentelyn, on myös melkoinen tunnustus. Samaan aikaan Kuisma on lujasti kiinni maakunnassa sekä teostensa sisältöjen että tekemiensä kirjailijavierailujen ja muun toimintansa kautta.

Satakunnan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnosta. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta. Taidepalkinto on 5 000 euroa.

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä