Ville Ropposen ja Ville-Juhani Sutisen Luiden tie – Gulagin jäljillä on tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2019

Kuva: Toni Härkönen

Palkintolautakunnan perustelut:

Vaikuttava matkakirja nyky-Venäjältä sekä ankaran poliittisen vallan ja väkivallan julmasta historiasta. Mukaansatempaava ja pysäyttävä tutkielma yksityisestä ja kollektiivisesta muistamisesta ja unohtamisesta – sekä niiden hämmentävästä samanaikaisuudesta, mitä vallanpitäjät hyödyntävät rakentaessaan menneisyydestä suunnitelmiinsa sopivaa kertomusta.

Palkintolautakunnassa olivat päätoimittaja emerita Tarja Hurme, puheenjohtaja Turun Sanomien kulttuurin ja lukemiston päällikkö Tuomo Karhu ja arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen. Palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee emeritusprofessori, tietokirjailija Sixten Korkman. Voittaja julkistetaan 27.11. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Harjaantuneet Venäjän-matkaajat Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen ovat kulkeneet tuhansia kilometrejä Karjalasta Siperiaan ja Kaukoidän Kolymaan etsimässä muistomerkkejä, hautausmaita ja raunioita vankileirien saaristosta, joka peitti aikoinaan laajoja alueita Neuvostoliitosta. He ovat jututtaneet gulagin kanssa tekemisiin joutuneita ihmisiä, joilla on kaikilla oma tarinansa kerrottavanaan, ja taustoittaneet teosta lähdekirjallisuudella. Lopputulos on monitasoinen, vetävä ja yleistajuinen tietoteos naapurimaamme historian synkästä luvusta.

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä