Huonosti käy maan

Tekijät: Tony Judt

Alkuteos: Ill Fares the Land. A Treatise On Our Present Discontents

Ilmestymiskuukausi: 04 / 2011

Sivumäärä: 235

ISBN: 978-952-01-0545-7

Suomentaja: Petri Stenman

Likekatalogi: Kevät 2011

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat

Tony Judt

Huonosti käy maan

Viime aikojen johtavan ajattelijan ja historioitsijan ­analyyttinen testamentti unohdetusta yhteisöllisyydestä

Tony Judt (1948–2010) ruotii sitä, kuinka toisen maailmansodan jälkeen yhteisymmärryksessä rakennettua länsimaista hyvinvointia ollaan purkamassa, kenties peruuttamattomasti. Kuinka tässä näin kävi? Thatcher ja Reagan seuraajineen onnistuivat lietsomaan muutkin maat mullistaviin muutoksiin, joiden seuraukset ovat  pelottavia.

Vuoden 2008 talousromahdus osoitti, että sodanjälkeistä länsimaailmaa leimannut yhteiskuntasopimus – tae turvallisuudesta, vakaudesta ja oikeudenmukaisuudesta – ei ole enää voimassa. Siitä ei enää käydä edes kunnon keskustelua. Valtavan lukeneisuutensa pohjalta Judt tarjoaa kielen, jolla puhua yhteisistä tarpeistamme. Hän hylkää niin äärioikeiston nihilistisen yksilökeskeisyyden kuin menneen maailman sosialismin.

Huonosti käy maan antaa välineet uudenlaisen järjestyksen ja paremman elämäntavan hahmottamiseksi ajankohtana, jolloin Suomessakin vaalit kuumentavat poliittista keskustelua. Kirjassa on historiantutkija Mikko Majanderin jälkisana Judtin merkityksestä politiikkojen ja vaikuttajien ajattelussa.