Itke, Alegría

Tekijät: Cuca Canals

Alkuteos: Llora, Alegría

Ilmestymiskuukausi: 08 / 2002

Sivumäärä: 203

ISBN: 951-8989-65-6

Suomentaja: Satu Ekman

Sidosasu: nidottu

Sarja: Kääntöpiiri

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Suomennettu kaunokirjallisuus

Cuca Canals

Itke, Alegría

Uskomaton tarina naisesta, joka itki kultaisia kyyneliä.

Nuori Alegría ei osaa itkeä huolimatta julmasta ympäristöstä, jossa elää lapsuutensa. Hänen isänsä myy käytettyjä tekohampaita ja hänen isoäitinsä ryöstää kuolleita. Alegrían äiti, joka itki koko raskauden ajan miehensä antamien selkäsaunojen tähden, uskoo käyttäneensä kaikki tyttärensäkin kyyneleet. Alegrían surulliseen elämään tuo iloa ainoastaan Nicolás Delfín, nuorukainen joka uneksii myyvänsä kuukiviä.

Äitinsä kuoleman jälkeen Alegría lopulta vuodattaa ensimmäisen kyyneleensä, mutta se ei olekaan suolaista vettä vaan pisara puhdasta kultaa. Ahneuden ohjaamassa maailmassa tästä erikoisesta kyvystä tulee loputtoman onnettomuuden lähde, kun kaikki julmasta isästä lähtien yrittävät hyötyä kyynelistä.

Itke, Alegría on kirjoitettu kerrassaan hulvattomaan tyyliin. Täysin absurdit kohtaukset kutkuttelevat lukijan nauruhermoja ja saavat hänet väliin purskahtamaan hervottomaan nauruun. Kirjan pohjalta voisi hyvinkin kuvata Lunan tai miksei Almódovarinkin tyylisen elokuvan. Toisaalta monet kirjan yksityiskohdista tuovat kiehtovuudessaan mieleen satujen maailman.

Cuca Canals on syntynyt vuonna 1962 Barcelonassa ja on koulutukseltaan tiedottaja. Vuonna 1988 hän tutustui Bigas Lunaan, joka ehdotti hänelle elokuvakäsikirjoitusten kirjoittamista. Yhteistyössä Lunan kanssa Cuca Canals on kirjoittanut käsikirjoitukset elokuviin Kinkkua, kinkkua, Kultamunat, Tissi ja kuu ja viimeksi elokuvaan Volavérunt.

Canals on myös taidemaalari, joka on pitänyt näyttelyjä useissa kaupungeissa. Itke, Alegría -romaaniin Canals sai idean Tissi ja kuu -elokuvasta, jonka päähenkilö keräili kyyneliä. Hän on kirjoittanut kolme romaania: Berta la Larga (1996), La hescritora (1998) ja viimeiseksi Itke, Alegría (1999), joka nyt ilmestyy suomeksi. Canalsia pidetään yhtenä uuden espanjalaisen kirjailijasukupolven tärkeimmistä edustajista. Hänen kirjoissaan korostuu omaperäisyys, huumori, runollinen sävy ja ennen kaikkea mielikuvituksellisuus.

Itke, Alegría -romaani on hämmentävän ehjä satu ja vakuuttava kuin luomiskertomus.”
– Anne Välinoro, Aamulehti

” Canalsin teksti on kaunistelematonta ja tapahtumat epätavallisia. Kuitenkin jälki on herkkää. Lukija yllättyy kyllästymättä.”
– Kristiina Kosunen, Tehy-lehti

“Cuca Canals on jälleen osoittanut olevansa kuvia kumartelematon, ajatuksia herättävä ja epätavallinen kirjailija. Suurenmoinen.”
– Anna M. Vilà, La Vanguardia