
Antti Vihinen
Musiikkia ja politiikkaa- musiikkifilosofisia esseitä
Mutta mitä tapahtuikaan, kun natsismi kohtasi Wagnerin? Käytettiinkö Sibeliusta ruokkimaan suomalaisten kansalliskiihkoa? Sekoittuivatko sävelet ja säveltäjät valtionpolitiikkaan tahtomattaan? Kirjassa Antti Vihinen kertoo terävällä kynällään Sibeliuksen poliittisuudesta ja tämän kahdeksannen sinfonian mysteeristä, natsien Wagner-estetiikasta sekä musiikkielämän ja bisneksen yhteyksistä. Hän pohtii myös musiikin universaaliutta ja paljastaa, miten luonto on saatu palvelemaan politiikkaa musiikin myötä ja tuonpuoleisuuskin kaikumaan poliittisena. Lahden Sibeliustalon johtaja, Sibeliuksen natsiyhteyksistä väitellyt Antti Vihinen on pukenut musiikkitietämyksensä huumorilla maustetuiksi tarinoiksi, jotka palkitsevat lukijan uteliaisuuden. Hän hämmästyttää yhä uudestaan niin lukijansa kuin itsensäkin ristivalottaessaan asioita ja ilmiöitä, joita musiikin nimissä on tehty.
“Musiikkia ja politiikkaa -kirjan lukemalla voi oppia sen, mistä oopperajuhlien samppanjabrunssilla vaietaan. Tiesitkö esimerkiksi, että Wagner oli aikamoinen häntäheikki? Elämänsä musiikin parissa työskennellyt Lahden Sibeliustalon johtaja kirjoittaa ilahduttavan maanläheisesti. Lukijan ei tarvitse olla taidemusiikin tuntija, mutta vakavasti otettavasta tiedosta ei silti tingitä.”
– Elina Kervinen, Ylioppilaslehti
“Sibelius-talon johtaja Antti Vihisen teosta ei malta laskea hyppysistään, sillä kirja on hyvin mielenkiintoinen. Vihinen pureutuu asiaan kirjoittamalla pirullisen selkeää sekä terävänäköistä tekstiä.”
– Jyri-Jussi Rekinen, Rytmi
“Ehdottomasti erittäin kiinnostava ja mukaansatempaava kirja niille, joita kiinnostavat musiikkiin liittyvät monenlaiset ilmiöt.”
– Markku Viitasaari, Ilkka
“Mainio kirja. Monista musiikkihenkilöistä ja heidän liepeilijöistään takuulla raivostuttava, jopa omaan pesään muka ulostava, mutta avara, aivoleikkurinakin toimiva.”
– Väinö Immonen, Savon Sanomat