Tekijät: Mark Kurlansky

Alkuteos: Salt: A World History

ISBN p: 978-952-01-0742-0

Sivumäärä: 500

Suomentaja: Kirsi Komonen

Likekatalogi: Kevät 2012

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Pokkarit

Avainsanat: Kirsi Komonen, Like, Mark Kurlansky, Pokkarit

Mark Kurlansky

Suola

Tiesitkö, että suola on ainoa kivi, jota ihminen syö? Maailmanhistoria aivan uudesta näkökulmasta.

Historian mittaan se on ollut paljon muutakin, onhan se ennen nykytekniikkaa ollut tärkein säilöntäaine. Aiemmin sitä on pidetty niin arvokkaana, että se on toiminut jopa valuuttana ja ollut yksi tavoitelluimmista raaka-aineista. Suolan takia on solmittu kauppaliittoja, rakennettu laivoja, solmittu kuninkaallisten avioliittoja – ja sodittu. Kuulostaako tutulta? Suola on ollut kuin öljy konsanaan. Kaikesta tästä ja paljosta muusta Mark Kurlansky on punonut suolan tarinan antiikista nykyaikaan. Matkaan mahtuu monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, aiemmin varjoon jääneitä pitkiä kehityskaaria ja aimo annos yleistä maailmanhistoriaa. Erityisesti suomalainen lukija saa uutta tietoa Hansa-liiton kytköksistä suolaan, sillistä ja turskasta, ja siinä sivussa paljastuu myös ruotsalaisten rakastaman hapansilakan salaisuus. Muutamat ikiaikaiset ruokareseptit elävöittävät muutenkin sujuvaa kerrontaa.