
Tekijät: Mark Kurlansky
Alkuteos: Salt: A World History
ISBN p: 978-952-01-0742-0
Sivumäärä: 500
Suomentaja: Kirsi Komonen
Likekatalogi: Kevät 2012
Katso kaikki kirjat kategoriasta: Pokkarit
Avainsanat: Kirsi Komonen, Like, Mark Kurlansky, Pokkarit
Mark Kurlansky
Suola
Tiesitkö, että suola on ainoa kivi, jota ihminen syö?
Maailmanhistoria aivan uudesta näkökulmasta.
Historian mittaan se on ollut paljon muutakin, onhan se ennen nykytekniikkaa ollut tärkein säilöntäaine. Aiemmin sitä on pidetty niin arvokkaana, että se on toiminut jopa valuuttana ja ollut yksi tavoitelluimmista raaka-aineista. Suolan takia on solmittu kauppaliittoja, rakennettu laivoja, solmittu kuninkaallisten avioliittoja – ja sodittu. Kuulostaako tutulta? Suola on ollut kuin öljy konsanaan. Kaikesta tästä ja paljosta muusta Mark Kurlansky on punonut suolan tarinan antiikista nykyaikaan. Matkaan mahtuu monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, aiemmin varjoon jääneitä pitkiä kehityskaaria ja aimo annos yleistä maailmanhistoriaa. Erityisesti suomalainen lukija saa uutta tietoa Hansa-liiton kytköksistä suolaan, sillistä ja turskasta, ja siinä sivussa paljastuu myös ruotsalaisten rakastaman hapansilakan salaisuus. Muutamat ikiaikaiset ruokareseptit elävöittävät muutenkin sujuvaa kerrontaa.
Historian mittaan se on ollut paljon muutakin, onhan se ennen nykytekniikkaa ollut tärkein säilöntäaine. Aiemmin sitä on pidetty niin arvokkaana, että se on toiminut jopa valuuttana ja ollut yksi tavoitelluimmista raaka-aineista. Suolan takia on solmittu kauppaliittoja, rakennettu laivoja, solmittu kuninkaallisten avioliittoja – ja sodittu. Kuulostaako tutulta? Suola on ollut kuin öljy konsanaan. Kaikesta tästä ja paljosta muusta Mark Kurlansky on punonut suolan tarinan antiikista nykyaikaan. Matkaan mahtuu monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, aiemmin varjoon jääneitä pitkiä kehityskaaria ja aimo annos yleistä maailmanhistoriaa. Erityisesti suomalainen lukija saa uutta tietoa Hansa-liiton kytköksistä suolaan, sillistä ja turskasta, ja siinä sivussa paljastuu myös ruotsalaisten rakastaman hapansilakan salaisuus. Muutamat ikiaikaiset ruokareseptit elävöittävät muutenkin sujuvaa kerrontaa.
Kirjan arvostelut
”Suola on enemmän kuin suola, se on kerrassaan kiehtova kulttuurihistoria. Vallan vaikuttuu, kun joku näitten muka-kirjojen aikana sukeltaa todella syvälle aiheeseensa ja tekee täydellisen kirjan. Erinomainen kirja!” – Iltalehti
”Kun on lukenut johdannon Kurlanskyn suolakivestä, joka vuoroin kiteytyi ja vuoroin suli lammikoksi alleen ja jota vieraat ujosti nuoleskelivat, ei kirjaa millään malta jättää kesken.” – Helsingin Sanomat