Syyria ja Lähi-itä

Tekijät: Ari Kerkkänen

Ilmestymiskuukausi: 10 / 2015

Sivumäärä: 340

ISBN: 978-952-01-1313-1

Likekatalogi: Syksy 2015

Sidosasu: nidottu

Sarja: Pystykorva

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat

Ari Kerkkänen

Syyria ja Lähi-itä

Havaintoja nykypäivästä ja heijastuksia historiasta

Lähi-idän viileä kevät on johtanut alueen sekasortoon: Syyria on verisessä sisällissodassa, Libya täydellisessä kaaoksessa, Libanon erilaisten poliittisten voimien ristivedossa, Irak pirstaloitumassa, Palestiinan rauhanneuvottelut umpikujassa ja Egyptissä on palattu sotilashallintoon. Lähi-idän instituutin johtajana vuosina 2011-2014 toiminut Ari Kerkkänen valottaa kaaoksen taustoja ja tapahtumia yhteen.

Aikaisemmin Kriisinhallintakeskuksen johtajana toiminut Kerkkänen sukkuloi noina vuosina Lähi-idän tulenaralla alueella, josta hän jatkoi EU:n kriisinhallintaoperaatioon Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin.

Kerkkänen oli yksi harvoja suomalaisia, jotka vierailivat sisällissodan keskellä kamppailevassa Syyriassa, vaikka Lähi- idän instituutti joutui siirtymään Damaskoksesta Jordanian Ammaniin. Hänen mukanaan lukija pääsee hahmottamaan ja ymmärtämään Lähi-idän tilanteen kehittymistä. Kerkkänen analysoi tilannetta monipuolisesti avaten erilaisten valtioiden ja toimijoiden roolia levottomalla alueella.

Lähi-idän kaaoksesta elää myös radikaali islamilainen järjestö Isis, jonka nousun taustat tulevat myös teoksessa hyvin esille. Kerkkänen uskoo, että vakaat Syyria ja Irak heikentävät parhaiten Isisin kaltaisia ääriliikkeitä. Ulkopuoliset sotilaalliset interventiot eivät tuota vakautta herkässä Lähi-idässä, ne ovat vain lisänneet kaaosta. Kerkkänen seuraa yksityiskohtaisesti YK:n Syyrian konfliktin päättämiseen tähtääviä rauhanponnisteluja ja pohtii myös laajemmin vakaamman Lähi-idän mahdollisuutta.