Tekijät: Pertti Kekarainen

ISBN kirja: 978-952-01-0271-5

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat

Avainsanat: Like, Pertti Kekarainen, Yleiset tietokirjat

Pertti Kekarainen

Valokuva, kuva ja tila

Pertti Kekaraisen valokuvissa ankeat virastokäytävät ja anonyymit nurkkaukset loistavat ihmeellistä valoa.

Sekä kuvanveistäjän että taidemaalarin koulutuksen saanut valokuvaaja tarkastelee kirjassaan valokuvan olemusta havainnon todentajana.

Valokuvan kerronta on perinteisesti nähty lineaarisena ennen-nyt-jälkeen-kerrontana, jossa valokuvan tallentama hetki saa merkityksensä suhteessa sen ulkopuolelle jääneeseen tapahtumaketjuun. Kekaraisen suhde valokuvan kerrontaan on erilainen: hän rakentaa kuvansa sisällön päällekkäisistä ajallisista kerroksista. Ripustuksella hän aktivoi katsomishetken sekä kuvan ulkopuolelle jäävän tilan. Pelkistetyissä ja riisutuissa kuvissa havaintopiste - konkreettinen, kuvatilassa loistava piste - ei kiinnity vain yhteen tilaan ja aikaan, vaan vahvasti näyttelypaikkaansa suhteutuvat teokset lähestyvät installaatiota. Perinteinen ajatus valokuvasta tietyn hetken tallentajana kumoutuu

Valokuva antaa Kekaraiselle mahdollisuuden tarkastella kuvaa modernistisen maalarin tapaan sen rakenteellisia ominaisuuksia hyödyntäen sekä modernistisen kuvanveistäjän tapaan sen tilallisia ja fyysisiä ominaisuuksia pohtien. Tärkeä osa Kekaraisen tarkastelua ovatkin valokuvan kerronallisuus, esineellinen ominaislaatu ja suhde ympäristöönsä.

Valokuva, kuva ja tila on osa Pertti Kekaraisen Kuvataideakatemiaan tekemää tohtorin tutkinnon opinnäytetyötä, jonka taiteellisen osuuden muodostavat neljä julkiseen tilaan tehtyä teosta ja kolme valokuvista rakentuvaa näyttelyä Galerie Anhavassa ja Helsingin Taidehallissa vuosien 2002-2008 aikana.