Amandan maailmat ja Everstinna Runeberg-palkintoehdokkaina

Asko Sahlbergin Amandan maailmat ja Rosa Liksomin Everstinna on valittu Runeberg-palkintoehdokkaiksi. Voittaja julkaistaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2018. 10 000 euron suuruisen palkinnon myöntävät Porvoon kaupunki, sanomalehti Uusimaa, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen Arvostelijain Liitto ja Finlands Svenska Författareförening.

Perustelut:

Rosa Liksomin (s. 1958) taiteilijaromaani Everstinnan lumoavan vanhanaikainen, viiltävä kertomus riisuu ihmisen vereslihalle. Meänkielinen puhuja on epäsovinnainen, ristiriitainen voimanainen, jonka vaiheiden, sielunelämän ja kokemusten säkenöivä, amoraalinen kuvaus resonoi tarinan poliittisesti latautuneessa historiallisessa viitekehyksessä. Mieleen ja elämään porautuvat aatteet, kirjoittamisen lahja ja sydämessä poltetut rivit eräästä avioliitosta… Harva kirjailija kirjoittaa yhtä voimallisesti niin rumaa kuin kaunista, minkä Liksom tekee.

Asko Sahlbergin (s.1964) pienoisromaani Amandan maailmat on moderni pyhimyslegenda, joka tarkastelee yhteisön muodostumista, kulttuurieroja ja lähimmäisenrakkautta maailmassa, jonka valot sammuvat ihan kohta. Sahlbergin ilmaisuvoimainen kieli maalaa apokalyptisen todellisuuden ja Amandan rikkaan sisäisen maailman. Naisen elämäntarina kouraisee syvältä. Sahlbergin sosiaalinen aspekti ja humaani eetos muistuttavat toisesta suomalaisesta mestarista, nimittäin Aki Kaurismäestä.

JAA TÄMÄ

Lue myös nämä