Lodzin kurjat

Tekijät: Steve Sem-Sandberg

Alkuteos: De fattiga i Lodz

Ilmestymiskuukausi: 03 / 2011

Sivumäärä: 681

ISBN: 978-952-01-0450-4

Suomentaja: Leena Peltomaa

Likekatalogi: Kevät 2011

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Suomennettu kaunokirjallisuus

Steve Sem-Sandberg

Lodzin kurjat

August-palkittu holokaustikuvaus Łódźin getosta ja sen kiistellystä johtajasta

Natsit asettivat geton johtajaksi juutalaisvanhimman Mordechai Chaim Rumkowskin, jonka tarinan teos kertoo. Hän yritti säästää yhteisönsä tuholta tekemällä yhteistyötä natsien kanssa, mutta samalla hän alisti kansansa säälimättömään orjatyöhön ja piti itseään vallassa natsien avulla.

Łódźin kurjat on paitsi tarkka holokaustikuvaus, joka perustuu geton arkisto-osaston salaa dokumentoimaan vaiettuun historiaan, myös Rumkovskin henkilökuva. Oliko lopulta­ Auschwitzissa menehtynyt Rumkovski vain Wehrmachtin alihankkija ja vallanhimoinen omaneduntavoittelija vai sankari, joka teki kaikkensa pelastaakseen kansansa?

Łódźin kurjat sai August-palkinnon ja oli ehdokkaana Pohjoismaiden neuvoston palkintoon. Kirja on saanut varauksettoman ylistävän vastaanoton, ja sen oikeudet on myyty yli 20 maahan.

Ruotsalainen Steve Sem-Sandberg (s. 1958) on entisen Itä-Euroopan kysymyksiin ja aatehistoriaan erikoistunut toimittaja ja kirjailija, jolta Like on julkaissut aiemmin neljä teosta. Łódźin kurjat on hänen kansainvälinen läpimurtonsa.

”Järkyttävä, hieno ja tärkeä dokumenttiromaani Lodzin getosta sekä sen johtajasta jättää vastauksien rakentamisen lukijalle.”
Helsingin Sanomat

Katso myös nämä