Rääpäle

Tekijät: Niall Griffiths

Alkuteos: Runt

Ilmestymiskuukausi: 03 / 2009

Sivumäärä: 157

ISBN: 978-952-01-0239-5

Suomentaja: Moog Konttinen

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Suomennettu kaunokirjallisuus

Niall Griffiths

Rääpäle

Väkevä, järkyttävä ja liikuttava romaani tykittää läpitunkevan monitasoisella kielellään.

Tarinan päähenkilö, Rääpäle, lopettaa koulun kuusitoistavuotiaana ja muuttaa Walesin nummifarmille enonsa luo. Enon vaimo on tappanut itsensä suu- ja sorkkataudin vietyä tilalta karjan. Rääpäle kärsii epileptisistä kohtauksista, joiden aikana hän saa visioita jostakin paremmasta, jostakin kauniimmasta. Griffiths palaa näin keväällä 2008 suomeksi ilmestyneen teoksensa Lampaanköyrijä maalaismaisemiin, jossa oudot ihmiset monimutkaisine kohtaloineen nivoutuvat karun jylhään luontoon. Tarinaa kannattelee toisaalta kasvukertomus ja toisaalta yllättävien tapahtumien sarja, jonka myötä eno saa uudelleen otteen elämästään, kylän öykkärimäinen napamies menettää asemansa ja Rääpäleestä kasvaa sankari väkivaltaisen välienselvittelyn jälkeen.

“Griffithsin romaanissa groteski kasvaa kauneudeksi. –Onnellinen loppu on tämäntyyppisessä romaanissa mahdoton, mutta Griffiths onnistuu mahdottomassakin.” – Saara Kesävuori, AAMULEHTI

“Griffithsin romaani päättyy ihmeellisen seesteiseen loppuun. Kirjailija kuvaa pojan kauniisti ja hellää myötätuntoa osoittaen. — Kirjailijan eläytymisen taito hämmentää, viattomuuden kosketus saa sanattomaksi.”
– Uutispäivä Demari
Lue koko arvio täältä.

Lampaanköyrijästä sanottua:

Lampaanköyrijä on kaikkinensa taidokas romaani, joka toimii vahvasti sekä ajatuksellisella että tunnetasolla. Suuri kiitos kielellisestä onnistumisesta kuuluu Moog Konttiselle, jolta kirjan suomennos on sellainen työnäyte, että luulisi vastaavia hommia löytyvän tulevaisuudessa lisää.”
– Kimmo Rantanen, Turun Sanomat