Tuomas Lius
Kuva Janne Laukkanen

Tuomas Lius

Tuomas Lius (s. 8. toukokuuta 1976 Joensuussa) on kirjailija, kuvittaja ja freelance-toimittaja.

Lius aloitti sarjakuvien piirtämisen 4-vuotiaana. Ensimmäisen lehden sankarina oli Tarzan, jolla oli kumisaappaat käärmeiden varalta (tosiasiassa Lius ei osannut piirtää varpaita).

Tuomas Lius asuu maaseudulla, Liperissä Käsämän kylässä. Hän keräilee toimintafiguureja ja ammentaa niistä ideoita työhönsä. Kiinnostuksen kohteita ovat myös kamppailulajit, valokuvaaminen, aseet, rajatieto ja populaarikulttuuri.

Liuksen suurimmat kirjalliset esikuvat ovat Donald E. Westlake, Carl Hiaasen, Tom Clancy, Gregory McDonald ja John Masefield. Elokuvista vaikutuksen ovat tehneet Tappajahai, Fletch, Paluu tulevaisuuteen, Vauhdilla Chicagoon ja Ninja – Lohikäärmeen poika.

Televisiosarjoista Tuomas Lius rankkaa korkealle seuraavat: Miami Vice, Vaarallinen tehtävä, Stingray, A-Team, Larry Sanders Show. Sarjakuvien top-vitoseen kuuluvat Batman, Teräsmies, 100 Bullets, G.I. Joe ja Ryhmä-X.

Esikoisromaani Kalle-Kustaa Korkin paluu ja esikoissarjakuva-albumi Jadesoturi Sangfu ilmestyivät vuonna 2006. Syksyllä 2009 oli varsinaisen esikoisromaanin vuoro. Haka on jännityskertomus järven pohjassa lymyävästä salaisuudesta, joka paljastuessaan vaarantaisi koko ihmiskunnan. Jännittävästä kehystarinasta huolimatta siinä on kosolti huumoria. ”Jos kirjastani tehtäisi elokuva, se olisi lähinnä Indiana Jones -tyyppinen, mutta pääosassa olisi Chevy Chase”, Lius itse kuvailee. Syksyllä 2010 ilmestyi toinen toimintatrilleri Laittomat, ja vuotta myöhemmin Marko Pippurinen -trilogia saavutti kolmannen osansa Härkäjuoksu.

Facebook: kirjailija Tuomas Lius

Katso Tuomas Liuksen haastattelu

Kirjailijan kynästä: Kiitos, Don Johnson

Wikipedia: Tuomas Lius

Kirjailijan kuvat

Tuomas Lius
Tuomas Lius, kuva Tuomas Liuksen kotialbumi
Tuomas Lius
Tuomas Lius , kuva Tuomas Liuksen kotialbumi
Tuomas Lius, kuva Tuomas Liuksen kotialbumi
Tuomas Lius
Tuomas Lius, kuva Tuomas Liuksen kotialbumi