Imbi Paju
Imbi Paju

Imbi Paju

Virolainen kirjailija, elokuvaohjaaja ja toimittaja Imbi Paju on työskennellyt Suomessa Päevalehtin ja Postimeesin kirjeenvaihtajana. Hän on käsitellyt yhteiskunnallisesti arkoja teemoja paitsi elokuvissaan myös Viron ja Suomen lehdissä ja televisiossa. Neuvostoaikana 1980-luvulla Paju opiskeli klassista laulua ja työskenteli oopperan kuorossa. Viron itsenäistyttyä 1991 hän aloitti humanistiset ja yhteiskuntatieteelliset opinnot ja käynnisti useita kansalaisjärjestöhankkeita Virossa.
Imbi Pajun palkittu dokumenttielokuva Torjutut muistot (2005) on herättänyt paljon keskustelua kansainvälisesti, ja hänen samanniminen kirjansa on ilmestynyt suomeksi, viroksi, ruotsiksi sekä englanniksi ja venäjäksi. Imbi Pajun yhdessä Sofi Oksasen kanssa toimittama artikkelikokoelma Kaiken takana oli pelko ilmestyi keväällä 2009 ja herätti kiivasta keskustelua. Pajun uusin kirja Suomenlahden sisaret (2011) pohjautuu samannimiseen, vuonna 2009 ensi-iltansa saaneeseen dokumenttielokuvaan. Paju käsittelee teoksessaan suomalaisten ja virolaisten naisten yhteisisiä kohtaloita ennen toista maailmansotaa ja sen jälkeen sekä kahden pienen maan haavoittuvaisuutta ja sodan vaikutusta nykyaikaan.
Imbi Paju on saanut työstään lukuisia palkintoja. Tammikuussa 2010 hänet palkittiin Viron ulkoministerön kulttuuristipendillä. Stipendi myönnetään Viroa ulkomailla parhaiten tunnetuksi tekeville henkilöille. Huhtikuussa 2011 Paju sai virolaissäätiö Open Estonia Fondin myöntämän Concord-palkinnon. OEF:in mukaan Imbi Paju on tutkinut, ikuistanut ja tuonut esiin Viron historian kipukohtia ja edistänyt samanaiheista keskustelua sekä virolaisen että venäläisen väestön keskuudessa koko maassa. Paju on lisännyt teoksillaan myös suomalaisten ymmärrystä Viron historiaa kohtaan.  Toukokuussa 2011 Suomen Viro-yhdistysten liitto palkitsi Pajun ansiomerkillä, jonka perusteluissa todettiin Pajun yhdistäneen ihmisiä molemmin puolin Suomenlahtea.
Imbi Pajun blogi

Katso myös nämä