Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen

Sarjakuvantekijäpari Jarkko Vehniäinen (s. 1973, Viitasaari) ja Marja Lappalainen (s. 1980, Jalasjärvi) asuvat Jyväskylässä. He tekevät yhdessä päivittäin ilmestyvää Kamala luonto -sarjakuvaa. Muihin yhteisiin töihin kuuluvat mainoskuvitukset ja -sarjakuvat. Pari hoitaa käsikirjoitukset tiimityönä, piirrosjälki on Vehniäisen käsialaa.

Kamala luonto on Jarkko Vehniäisen vuonna 2002 luoma sarjakuva, jossa ilves, kärppä, kettu, hirvi ja muut metsäneläimet analysoivat omalla mustanpuhuvan humoristisella tyylillään maailmaa ja pohtivat elämän kiemuroita aina riemun hetkistä vastoinkäymisten pohjamutiin. Vuodesta 2016 alkaen stripit ovat syntyneet yhteistyössä Marja Lappalaisen kanssa. Pariskunta jakaa yhteisen kodin ja työn lisäksi muun muassa amerikanautoharrastuksen, kissan, kulinaristiset nautinnot kotikeittiössä sekä intohimon vanhoihin scifielokuviin, erityisesti Star Warsiin ja Alieniin. Innostus sarjakuviin on alkanut molemmilla jo lapsuudessa, sattumalta usean saman fanituksen kohteen myötä. Ykkössuosikikseen molemmat nimeävät empimättä Asterixin. Kumpikin on piirtänyt pienestä asti, Vehniäinen on tehnyt sitä likipitäen koko ikänsä myös työkseen mutta Lappalainen on päätynyt luovalle alalle vasta tehtyään kierroksen muutaman täysin erilaisen ammatin parissa.

Kamala luonto sai ensimmäisen julkisen julkaisualustansa vuonna 2008 Plaza.fissä, minkä jälkeen sarjakuva on levinnyt vauhdilla eri sanomalehtiin ja nettilehtiin. Sitä julkaistaan tätä nykyä jo parissakymmenessä lehdessä, kuten Helsingin Sanomissa, Aamulehdessä, Metro-lehdessä, Hämeen sanomissa, Keskisuomalaisessa ja Ilta-Sanomissa. Viime vuodet komeassa nousukiidossa ollut sarjakuva valloittaa koko ajan uusia sydämiä, ja sillä on alati kasvava vannoutunut ihailijakuntansa. Moni löytää itsensä sarjan eläinhahmoista, ja tekijät saavat jatkuvasti palautetta sen voimaannuttavasta vaikutuksesta. Sarjakuvaa julkaistaan nykyään myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Julkaistut teokset

Katso myös nämä