Laura Gustafsson

Laura Gustafsson (s. 1983) nousi vuonna 2011 rytinällä Suomen kirjallisuuskenttään menestysromaanillaan Huorasatu, joka oli ehdolla Finlandian, Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ja Nuori Aleksis -palkinnon saajaksi. Gustafssonilta on ilmestynyt kuusi romaania, ja hänen teoksiaan on julkaistu käännöksinä Saksassa ja Ranskassa. Dramaturgiksi kouluttautunut Gustafsson työskentelee myös teatterin, tv:n ja kuvataiteen parissa. Lisäksi hän on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, kolumnisti ja podcastaaja.

Gustafssonin kuudes romaani Mikään ei todella katoa valittiin ehdolle Finlandia-palkinnon saajaksi.

Laura Gustafsson on vuodesta 2012 tehnyt yhteistyötä kuvataiteilija Terike Haapojan kanssa. Työparin teoksia on nähty Helsingin Taidemuseon yksityisnäyttelyssä sekä kansainvälisissä biennaaleissa, ja projekti on saanut Mediataiteen valtionpalkinnon. Yhdessä toimittaja Emilia Männynvälin kanssa Gustafsson tekee kirjallisuusaiheitakin sivuavaa Syndikaatti-podcastia.

lauragustafsson.fi/ gustafssonhaapoja.org/ kg-syndikaatti/

 

Gustafssonin romaaneista sanottua:

”Toista Gustafssonin kaltaista ei ole.” – Suomen Kuvalehti (Korpisoturista)

”Loisteliainta romaanissa on Gustafssonin kieli, joka on täysin omalaatuista ja hurjaa.” – Helsingin Sanomat (Rehabista)

”Laura Gustafsson edustaa samaa kuin Anja Kauranen 30 vuotta sitten: räväkällä ja revisionistisella naiskuvalla uuden äänen suomalaiseen proosaan tuovaa linjaa.” Kauppalehti (Pohjasta)

”Juuri tällaista tinkimättömyyttä suomalainen kaunokirjallisuus tarvitsee.” – Tiedonantaja (Anomaliasta)

Huorasatu on tavattoman viisas kirja. (–) Kirjallinen Kill Bill eli koston juhlaa koomisen absurdissa ja seksikkäässä puvussa.” Turun Sanomat

Julkaistut teokset

Katso myös nämä