Mahatma Gandhi

"Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä."

Mahatma Gandhi (1869-1948) oli kansainvälisesti tunnettu intialainen yhteiskunnallinen johtaja, joka puhui rauhan, rakkauden, väkivallattomuuden ja kastittomien oikeuksien puolesta. Hänen opetuksensa ovat inspiroineet monia ihmisiä ympäri maailmaa, esimerkiksi John Lennon ja Martin Luther King Jr. ovat ilmoittaneet pitävänsä Gandhia esikuvanaan.

Opiskeltuaan lakia Lontoossa Gandhi asettui Etelä-Afrikkaan taistelemaan alueen intialaisvähemmistöön kohdistuvaa rasismia vastaan, mutta joutui siellä itsekin rasismin kohteeksi. Hän päätti aloittaa väkivallattoman vastarinnan viranomaisia vastaan.

Hän saavutti passiivisella vastarinnalla Intian itsenäisyyden vuonna 1947, jolloin Iso-Britannia luopui siirtomaahallinnosta. Gandhi kuoli talvella 1948 erään kiihkolaishindun ammuttua hänet.

Gandhi painotti kirjoituksissaan väkivallattomuuden lisäksi ihmisarvoa, puhtautta ja uskoa. Intialaisilta hän sai lisänimen "Mahatma", joka tarkoittaa suurta sielua. Gandhia pidetään suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon symbolina.

Julkaistut teokset

Katso myös nämä