Richard Holloway

Skotlantilainen Richard Holloway (s. 1934) on teologian professori. Hänet tunnetaan paitsi tuotteliaana kirjailijana, myös piispana, joka pitkän uransa päätteeksi kääntyi anglikaanista kirkkoa vastaan: vuonna 1998 hän sai tarpeekseen kirkon konservatiivisuudesta homoseksuaalien suhteen ja erosi Edinburghin piispan tehtävistään.
Holloway pitää itseään edelleen kristittynä, mutta ei hyväksy kirkkonsa ehdottomuutta tuomita ja rangaista. Hän katsoo siirtyneensä varmuudesta ”radikaaliin epävarmuuteen”, olotilaan, jonka kokee itselleen luontevammaksi.
Hollowaylla on takanaan pitkä akateeminen ura ja yli viisikymmentä vuotta kirkon palveluksessa. Tätä nykyä hän on äänekäs kirkon kriitikko ja modernisoija.
Holloway on kirjoittanut uskonnon herättämistä ristiriitaisista tunteista yli kaksikymmentä kirjaa, joissa haastaa lukijansa eettisesti kiperien kysymysten eteen. Hän pohtii tuotannossaan, miksi nyky-yhteiskunnassa, jossa ihmiset yhä enenevässä määrin ovat hylänneet perinteisen kirkon jumalanpalveluksineen, he kuitenkin kuumeisesti etsivät elämäänsä henkisyyttä ja olemassaolon syvempää merkitystä.
Iso-Britanniassa Holloway on arvostettu julkisuuden henkilö, jonka mielipiteitä kuunnellaan. Hän kirjoittaa säännöllisesti mm. Timesiin, Guardianiin ja Sunday Heraldiin, ja hänellä on oma televisiosarja BBC:llä. Hän asuu Edinburghissa Jean-vaimonsa kanssa ja heillä on kolme aikuista lasta.

Katso myös nämä