Karjala edestakaisin

Tekijät: Timo Kalevi Forss, Martti Lintunen, Martti Lintunen, Timo Kalevi Forss

Ilmestymiskuukausi: 10 / 2010

Sivumäärä: 164

ISBN: 978-952-01-0504-4

EAN: 9789520105044

Sidosasu: sidottu

Katso kaikki kirjat kategoriasta: Yleiset tietokirjat

Timo Kalevi Forss, Martti Lintunen, Martti Lintunen, Timo Kalevi Forss

Karjala edestakaisin

Kuvittettu reportaasikirja upporikkaasta ja rutiköyhästä Karjalan nykypäivästä.

Karjala edestakaisin on kuvitettu reportaasikirja Karjalasta tänään. Martti Lintusen valokuvat ja Timo Kalevi Forssin tekstit maalaavat monikerroksisen kuvan Karjalasta. He tekivät alueelle kolme matkaa vuonna 2009. Neuvostoajan jälkeinen kurjuus sekä Moskovasta ja Pietarista tulevan rahan luoma superkapitalismi elävät rinta rinnan. Suomalaisten nostalginen kivijalkamatkailu sekoittuu venäläisen rockklubin humuun.

Karjala edestakaisin luotaa aihettaan viidentoista nykykarjalaisen haastattelujen kautta. Teoksessa liikutaan Viipurista Valamoon, Sortavalasta Suojärvelle, maaseudulta kaupunkiin – Karjalaa edestakaisin. Kirja ei vaadi Karjalaa takaisin vaan kurkistaa alueeseen sellaisena kuin se on nyt, tapaa asukkaita ja dokumentoi sielunmaisemaa.

Karjala on muuttunut. Sinne kohoaa öljysatamia ja varakkaiden pietarilaisten huviloita. Viipurin vanhoja suomalaistaloja sekä puretaan että korjataan – venäläisellä euroremonttityylillä. Karjala elää ja ehostuu nykyvenäläiseen tapaan. Jos Karjala oli vielä parikymmentä vuotta sitten tyhjää raja-aluetta, nyt siitä on tulossa yhä kiinteämpi osa Venäjää. Sen suomalainen historia jää yhä kauemmas menneisyyteen.

Teos vertautuu Martti Lintusen vuonna 1990 julkaisemaan valokuvakirjaan Karjala-nostalgia, joka sai Tieto-Finlandia-kunniamaininnan.

Katso myös nämä