Anthony Burgess

Anthony Burgess (1917–1993) oli englantilainen kirjailija, kriitikko, säveltäjä, esseisti ja toimittaja. Burgess syntyi Manchesterissa, Luoteis-Englannissa. Hän luennoi Birminghamin yliopistolla, työskenteli Opetusministeriössä ja myöhemmin koulutusvirkamiehenä Malesiassa ja Bruneilla.
Burgessin kuuluisin teos on romaani A Clockwork Orange
(Kellopeli appelsiini, julkaistu 1992 ja 2007). Se tunnetaan myös Stanley Kubrickin vuonna 1971 ohjaamana samannimisenä elokuvana. Alun perin vuonna 1962 ilmestynyt Kellopeli appelsiini oli sensuurin kourissa vielä 1970-luvun alussa Yhdysvalloissa, kun Yhdysvaltain korkein oikeus totesi kirjan äärimmäisen säädyttömäksi ja kirjaa myyvää kirjakauppiasta vainottiin. Myös elokuva sai osakseen kohua, ja Kubrick ja Warner Brothers vetivät elokuvan pois Brittien markkinoilta.
Burgess kirjoitti Malayan trilogyn (1965) Malesian-komennuksensa inspiroimana. Muita tunnettuja romaaneja ovat Earthly Powers ja Nothing Like the Sun. Burgess on julkaissut teoksia myös pseudonyyminimellä Joseph Kell ja ristimänimellään John Burgess Wilson.
 

Katso myös nämä