Gary Shteyngart

Gary Shteyngart syntyi Leningradissa, Neuvostoliitossa vuonna in 1972. Hän muutti seitsemänvuotiaana perheensä kanssa Queensiin, New Yorkin osavaltioon. Yhdysvalloissa hän valmistui Ohion Oberlin Collegesta pääaineena politiikan tutkimus, gradun aiheena oli Georgian, Moldovan ja Tazhikistanin entiset neuvostoalueet. Hän elää tällä hetkellä New Yorkissa.
Shteyngart on kirjoittanut laatulehtiin faktaa ja fiktiota sekä kaksi romaania. Absurdistania Shteyngart alkoi kirjoittaa vain muutama päivä ennen syyskuun 11. päivän iskuja. Sattumalta romaani vielä sijoittui Kaukasukselle, entisen Neuvostoliiton reuna-alueille, jossa hän oli oleskellut kirjoittamassa. Iskujen takia hän kuitenkin siirsi kirjan kirjoittamista myöhemmäksi.
Haastattelussaan Austinistille Shteyngart sanoo, että Absurdistan on ”todellisuutta, ja totuus on, että muistutamme Absurdistania yhä enemmän. Hallitus vakoilee kansalaisiaan, ja maa on öljyvaras.” Absurdistan valittiin New York Times Book Review’ssä vuoden 2006 viiden parhaan romaanin joukkoon.
Shteyngartin isoisän isoisän väitetään olleen Nikolai Gogol. Hänen isänsä taas suunnitteli Lomo-kameroita. Näitä neuvostoajan ihmeitä myydään edelleen, ja niitä saa Suomesta ainoastaan Kiasma-kaupasta.
Lue lisää:
Shteyngartista Nrw York Timesissä julkaistut artikkelit Haastattelu Literary Dialogues -sivustolla

Julkaistut teokset

Katso myös nämä