M. John Harrison

M. John Harrison

Vuonna 1945 syntynyt M. John Harrison on brittikirjallisuuden omaperäisimpiä visionäärejä, jonka harvalukuinen romaanituotanto on aina kulkenut rohkeasti omia polkujaan. Hän on kirjallinen vaikuttaja, jonka ajatukset ovat vahvasti ohjanneet englantilaisen kirjallisuuden suuntaa ja päämääriä aina 1960-luvun lopulta lähtien.
2000-luvun alussa M. John Harrison on jälleen noussut kirjallisen kentän eturintamaan lajirajoja rikkovilla, ylistetyillä teksteillään. Hän harrastaa vuorikiipeilyä ja toimii kirjallisuuskriitikkona mm. sellaisissa laatulehdissä kuin Guardian, Times Literary Supplement ja Daily Telegraph.
M. John Harrison sai vuoden 2005 Tähtivaeltaja-palkinnon romaanistaan Valo. Valo on taattua avaruusoopperaa, monisyinen jännittävien arvoitusten, henkeäsalpaavien seikkailuiden ja eri aikatasojen ketju.
Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraati perusteli valintaansa mm. näin:
Mukaansatempaavan henkilökuvauksen ja syvällisen sanomansa lisäksi Harrison kuvaa tulevaisuuden maailmaa ihmeen tuntua soittelevien visioiden kautta. K-alukset taivuttavat matematiikkaa ja hyppäävät kvanttitasoja manipuloimalla paikasta toiseen. Alcubiere-laivat kääntyvät todellisuuden päälaelleen ja surfaavat tapahtuman synnyttämillä aalloilla. Kirja pursuaa mielikuvitusta kutkuttavia yksityiskohtia, kuten varjo-operaattoreita, riksatyttöjä, ihmisen kehon jatkeena toimivia kulkuvälineitä ja kokonaisista aurinkokunnista muodostettuja avaruusaluksia.
Vuonna 2005 Liken julkaisi hänen romaaninsa Eilisen mystinen sydän, jossa kolme aikoinaan Cambridgestä valmistunutta kaverusta – aviopari Pam ja Lucas, sekä mystinen minä-kertoja – seikkailevat arvoitusten parissa. Heitä yhdistää outo Yaxley, menneisyyden typeryydet ja Sydämen myytti, joka voi jopa voittaa kuoleman.
www.mjohnharrison.com

Katso myös nämä