Viktor Jerofejev

Viktor Jerofejev

Viktor Jerofejev (s. 1947) on yksi tunnetuimmista ja kohutuimmista venäläisistä nykykirjailijoista. Hän on myös esseisti ja kriitikko, ja hänellä on oma tv-show.
Jerofejev on joutunut toisinajattelijan kirjoihin niin Breznevin Neuvostoliitossa kuin Putinin Venäjälläkin. Toisinajattelijana hän lukeutui räväkkään, normeja koettelevaan siipeen, jonka läntinen vastine oli 1960-luvun kulttuuriradikalismi. Jerofejevia on syytetty julkisuudessa muun muassa pornografiasta ja sisäisestä tyhjyydestä. Putin-nuoret ovat polttaneet hänen teoksiaan Moskovan kirjarovioilla.
Viktor Jerofejevin tuotannosta voi löytää yleisinhimillisen sävyn lisäksi tietoista tabujen rikkomista ja lukijan shokeeraamista. Hänen mielestään arkojen aiheiden rohkealla käsittelyllä päästään lukijan parkkiintuneen panssarin lävitse. Diplomaatin poikana hän oli itse nauttinut kielletyistä kirjallisista hedelmistä Markiisi de Saden tapaan jo pienestä pitäen.
”Kesyttömät Jerofejevin veljekset ovat arvostelleet järjestelmää Brezhnevistä Putiniin. Tämä katkaisi heidän isänsä, entisen Stalinin tulkin, uran vuonna 1978. Perheyhteys vain vankistui siinä vaiheessa. (…) Veljekset tulevat korkeimmasta neuvostoeliitistä. Viktor Jerofejevin kirja Hyvä Stalin kertoo perheen draaman. Isä Vladimir oli huippudiplomaatti. (…) Perhe eli suljetussa etuoikeutetussa maailmassa. Ranskassa asuneiden poikien oli mahdoton sopeutua nuhjuiseen neuvostotodellisuuteen. Neuvostokoulu ja raaka katu kodin paratiisin ulkopuolella oli julma katastrofi, muistelee Viktor, vaikka hän sanookin: – Minulla oli onnellinen Stalinin ajan lapsuus.” – Jukka Mallinen, Kansan Uutiset Viikkolehti
Jerofejeviltä on suomennettu tuoreeltaan teos Venäläisen sielun ensyklopedia (Like 2009). Fiktion ja esseen välimaastossa liikkuvassa tekstimosaiikissa Miehet (Like 2005) hän tarkastelee venäläistä miestä ja piirtää samalla itsestään ja miehistä yleensä itseironisen kokonaiskuvan. Tämän lisäksi häneltä on ilmestynyt suomeksi romaanit Hyvä Stalin (Like 2007) ja Moskovan kaunotar (Otava 1991). Jerofejev on myös kirjoittanut libreton oopperaan Elämä idiootin kanssa.

Katso myös nämä