Eric-Emmanuel Schmitt

Eric-Emmanuel Schmitt (s. 1960) on varsinainen kulttuurin moniottelija. Opiskeltuaan musiikkia ja kirjallisuutta hän väitteli 27-vuotiaana filosofian tohtoriksi metafysiikasta.
Hän on kirjoittanut romaanien ohella elokuvakäsikirjoituksia ja niittänyt mainetta myös näytelmillään. Schmittin näytelmistä on Suomessa nähty Milarepa, Kahden maailman hotelli, Vapaa-ajattelija, Besökaren ja Arvoituksellisia muunnelmia.
Vuonna 2005 julkaistiin suomeksi Schmittin romaanit Oscar ja Roosamamma, sekä Herra Ibrahim ja Koraanin kukkaset, jonka elokuvaversio tuli teattereihin samaan aikaan. Oscar ja Roosamammaa taas esitettiin kehuttuna Oscar ja Mamma Roosa -nimisenä näytelmäsovituksena Helsingin Kaupunginteatterissa. Pääosaa esitti Kristiina Elstelä.
Schmittin kolmas suomennos, Nooan lapsi, on tositapahtumiin perustuva kertomus juutalaisvainoista, seitsemänvuotiaasta Josefista ja isä Ponsista, joka pelastaa Josefin tämän jouduttua eroon vanhemmistaan.
Syksyllä 2006 julkaistiin Pilatuksen evankeliumi, joka ava uusia näköaloja Raamatun tekstiin: mitä Pilatus teki ja ajatteli kuolemaan tuomitsemansa Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja haudasta esiin tulemisen jälkeen?
Eric-Emmanuel Schmitt on ranskalainen, mutta asuu tällä hetkellä Belgiassa. Hän on maansa luetuin nykykirjailija, ja hänen romaanejaan on käännetty 25 kielelle.
www.eric-emmanuel-schmitt.com

Katso myös nämä